Support@ezjobs.io

All Important Plumber Interview Questions and Answers to Succeed the Interview:

All Important Plumber Interview Questions and Answers to Succeed

Plumber is a person who fits and repairs the pipes apart from taking care of fittings, and other apparatus of water supply, sanitation, or heating systems.


To be a successful plumber one must have a proper knowledge about plumbing. Should always be able to manage the time wisely. When it comes to estimates be honest. Nevertheless, use only quality plumbing materials and master as many plumbing skills as possible.

1. What is meant by Pipe Dope?
Ans. The candidate says that a pipe dope is a pipe joint that is used to create a watertight seal.

2. Have you ever done plumbing in office buildings?
Ans. The candidate says yes, a few.

3. In how many places have you done plumbing till date?
Ans. The candidate says that he has done plumbing for about 250 residential places.

4. Is there anything else that you want to learn?
Ans. The candidate says that he would like to focus on plumbing as of now, later go for some relevant course.

5. Have you done any certification in plumbing?
Ans. The candidate says I have craft certificate in plumbing and pipe fitting.

6. What do you mean by FIC?
Ans. The candidate says Final Inspection Chamber.

7. What is CFL?
Ans. The candidate says Concrete Floor Level.

8. What is FFL?
Ans. The candidate says Finished Floor Level.

9. How many types of water supply are there?
Ans. The candidate says STP-Sewage treatment plant, Domestic water supply.

10. What are the pipes used for water supply?
Ans. The candidate says PPR pipes for hot and cold water as they have a long life, installation is easy. Copper in rare cases.

11. How many inches are there in 1 meter?
Ans. The candidate says 39.3701 inches.

12. Have you done any plumbing course?
Ans. The candidate says yes.

13. List out some of the most common tools required for plumbing?
Ans. The candidate says Adjustable pipe wrench, Faucet valve seat wrench, Faucet valve reseating tool, Faucet packing and washers, Tubing cutter, Teflon tape, Cup plunger, Flange plunger, Closet Auger, and Sink Auger.

14. What all tools are required to unclog a sink?
Ans. The candidate says Cup Plunger, Duct tape or washcloth, Sink Auger, Channelled type pliers and Bucket.

15. What are the home remedies to clear clogged drains?
Ans. The candidate says the home remedies to clear clogged drain are take half a cup of baking soda and pour down the drain, and then pour half a cup of vinegar. After 15 minutes, flush out the drain with hot water (or) Add equal parts of salt, vinegar, and baking soda. After one hour pour hot water into it (or) Add half a cup of salt and equal amount of baking soda, sprinkle it into the drain and then flush it with hot water.

16. Please tell us something about your previous job as a plumber?
Ans. The candidate says I use to work for about 8 to 9 hours in a company. They used to pay me 10k (10 thousand Rupees).

17. How much do you rate your skills between 1 to 5 as a plumber?
Ans. The candidate says 4.7.

18. Explain how you can fix a leaky PVC water pipe?
Ans. The candidate says drain the water out and make the leakage pipe dry now take a coupling, like the size of the pipe that is leaking. Now cut the coupling into half. Make sure that the half you going to use should have stop inside, as you must slide the leakage pipe into it. Slather the inside of the patch with adhesive, make sure that you have enough of the adhesive on your patch, as that is the portion that is going to connect with the leaked pipe. Place the patch onto the pipe and slide it into place and keep it overnight to get dry.

19. How much experience do you have as a plumber?
Ans. The candidate says I have 4 years’ experience as a Plumber.

Things you need to do as a Plumber:

The main work of a plumber is testing plumbing systems for weaknesses and durability, repairing water supply and sanitation appliances. Cutting, assembling, and welding tubes, pipes, fittings, and other related fixtures is a part of their job. Installing sinks, toilets, and other related fixers. Plumbers take care of repairing pipes that supply water and gas, as well as carry waste away from, homes and businesses. The secret to a well maintained and fully functioning home or business plumbing system is to keep up few basic regular checks and best practices.

Use EzJobs for any job You like, succeed to get the job you like.

You can find many types of jobs in EzJobs. Download the EzJobs App

Job Seeker ?
Download & apply

Recent Articles

Follow us on

Related Blogs

Post Views: 282